Правителството на РС Македония реши на днешното извънредно заседание, че заведенията за обществено хранене ще затворят врати, а полицейският час ще започва в 20 ч. и ще продължава до 5 ч. сутринта. Това обяви премиерът Зоран Заев.

Премиерът обяви, че британският щам на коронавируса набира скорост и са необходими нови ограничителни мерки. Болниците са претоварени, а медицинският персонал е изтощен, каза Заев.

Кетъринг съоръженията ще бъдат затворени от 7 до 20 април.

Казината ще бъдат затворени от 7 до 20 април, а фитнес центровете от 6 до 20 април. Конференциите и обученията от 6 до 20 април също са забранени, каза премиерът.

Всички заведения за обществено хранене ще могат да работят само с доставка и поръчки.

"Пълна забрана за посетители и гости в кафенета, ресторанти, барове и клубове и други обекти, които предоставят кетъринг услуги. Хотели, мотели, хостели и други места за настаняване също затварят, допълва премиерът Заев.

Изключения от това са заведенията за хранене на летищата в Скопие и Охрид и заведения за хранене в места за настаняване, хотел, мотел, хостел, пансион и други съоръжения.

Букмейкърите ще могат да работят, без да приемат гости и ще извършват плащания чрез тол кабина.

"Броят на новоинфектираните постоянно расте, броят на смъртните случаи от коронавируса нараства. Досега здравните работници се справяха с предизвикателствата, но сега има сериозна тежест върху тях. Това е най-голямото бреме върху здравната система от началото на пандемията. Това е моментът, в който трябва да се изправим пред много сериозните последици. Поради тези причини правителството прие нови ограничителни мерки", заяви премиерът Зоран Заев на днешната пресконференция.