Заведенията за обществено хранене да работят до 23 часа, държавната администрация да организира работата от дома или на смени, а капацитетът на обществения транспорт да бъде ограничен с 50%. Това са част от препоръките на Комисията по инфекциозни болести за защита срещу COVID-19, които правителството прие вчера и те веднага влязоха в сила.

Всички заведения за обществено хранене ще бъдат отворени до 23 часа, с изключение на доставчиците, а цялата държавна и публична администрация, общини и съдилища трябва да организират работата на смени, онлайн от дома или намалена със система на ротация.

Според правителственото решение състезанието по лека атлетика "23 октомври" ще бъде отложено и ще остане забраната за присъствие на зрители на спортни състезания, организирани от Хандбалната федерация и други спортни федерации. 

Тези предложения бяха приети от правителството от Комисията по инфекциозни болести с цел опазване на общественото здраве и намаляване на броя на пациентите с COVID-19.

Въпреки че измененията в Закона бяха обявени за днес в съкратена процедура, тяхното приложение не беше обсъдено на парламентарната сесия. От ВМРО-ДПМНЕ потвърдиха, че са поискали по-подробно разглеждане на предложенията, а също и да дадат свои такива.

С измененията в Закона ще бъде задължително носенето на маска на открито, ще бъде забранено събирането на хора по групи на открито след 22 часа и броят на гостите в домовете ще бъде ограничен до 4 души.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ са поискали да преразгледат закона и да дадат своите предложения, преди да се декларират. Опозиционната партия казва, че иска да допринесе и подкрепи усилията за справяне с COVID-19.

Законът ще бъде включен в дневния ред на следващата парламентарна сесия на 27 октомври, когато се очаква двамата депутати, които са положителни за COVID-19 от мнозинството, Лазе Танески и Исмаил Джахоски, да се върнат на работа.

Министърът на здравеопазването Венко Филипче, от друга страна, очаква депутатите да проявят отговорност и незабавно да приемат новите мерки за защита от COVID-19, защото, подчертава той, ситуацията е сериозна.

Заместник-министърът на здравеопазването Илир Хасани поясни снощи, че ограничителните мерки са единствените мерки, които могат да предотвратят разпространението на инфекцията COVID-10.

Вчера бяха регистрирани общо 408 нови случая на COVID-19. Излекуваните са общо 281 пациенти, а 4 души са починали.