Македонското правителство съобщи, че държавата официално е преименувана на Северна Македония по силата на споразумението за нормализиране на отношенията с Гърция, което й дава и възможност за присъединяване към НАТО, предаде Асошиейтед прес.

Правителството в Скопие заяви в комюнике, че държавата официално се нарича Република Северна Македония.

"Условията за влизане в сила на поправките в конституцията на Република Северна Македония са налице. Те влизат в сила със съобщение на правителството в "Държавен вестник", гласи комюникето.

Скопие съобщи още, че ще уведоми Организацията на обединените нации за промяната на името в близките дни и това име ще бъде използвано в цял свят.

С оглед промяната на името на държавата Министерството на вътрешните работи на Македония трябва да започне издаването на нови регистрационни номера за превозните средства в рамките на четири месеца.

Междувременно като преходно решение ведомството ще предостави стикери с инициалите NMK, които да бъдат поставяни на превозните средства, съобщава електронното издание на македонския вестник "Денешен".

Никогаш Северна… Спрейове заличават новите табели в МакедонияВеднага след поставянето им – паднаха жертви на вандалска акция

Издаването на новите документи за самоличност ще започне до края на годината. МВР на югозападната ни съседка следва да предприеме мерки и дейности за прилагане на решение в преходния период до създаването на технически предпоставки за издаване на нови документи за пътуване.

По време на преходния период вътрешното ведомство в Скопие, при напускане или влизане в Република Северна Македония, ще поставя печат както в старите, така и в новоиздадените паспорти с цел потвърждаване, че пътните документи принадлежат на гражданин на Република Северна Македония.

Така на югозапад България вече граничи с новата си съседка: Република Северна Македония.