Ниска е активността до момента на историческия референдум в Македония, на който жителите на страната трябва да отговорят на следния въпрос: Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция? След първите два часа са гласували едва под 3 процента от имащите право на гласа около 1.8 милиона души.

Всенародното допитване идва след постигнатото през юни Преспанско споразумение между Атина и Скопие за промяна на името на бившата югорепублика. Договорът би следвало да премахне дългогодишните възражения на Гърция, която претендира, че името Македония принадлежи на една от нейните области, пред присъединяването на Македония към ЕС и НАТО.

Това ще бъде третият референдум в историята на страната. Той не е с обвързващ характер и дори ако мнозинството от отговорите се окажат отрицателни или участието не е достатъчно, за да бъде обявен за валиден, македонският премиер Зоран Заев може да премине към изменение на конституцията и утвърждаване на промяната на името, припомня БНТ.

За да бъде сметнат за валиден референдумът, трябва да гласуват над половината, т.е. около 903 хиляди души. След това ще е нужна подкрепата на две трети или 81 от общо 120 депутати в македонския парламент, за да бъдат одобрени конституционните промени в споразумението между Скопие и Атина. Когато тези процеси завършат в Македония, споразумението следва да бъде одобрено и от гръцкия парламент.