Наводнения и червен код за проливни дъждове в Словения.  Синоптиците на Meteo Balkans по-рано през тази седмица също предупреждаваха за приближаващи нови валежи. За днес те също издадоха и предупреждение от червен код за опасно време. Словенският институт за околната среда обяви червен код за валежи в по-голямата част на Словения, днес след като дъждовете предизвикаха преливането на някои реки и наводнения вчера, съобщи словенският сайт 24ур.

Осъществява се най-лошият сценарий. На места само за 10 часа паднаха над 100 литра, дори над 200 литра на квадратен метър, което е повече отколкото вали общо за цял месец“, посочи метеорологът Рок Носан.

Обилните дъждове предизвикаха наводнения в някои региони, докато на места дори не бяха отчетени валежи. Очаква се днес дъждовете да продължат и да има още наводнени територии, предаде БТА

Значителна промяна на времето с обилни дъждове се очаква днес и в Хърватия, като хърватският Държавен хидрометеорологичен институт обяви оранжев код за валежи, информира хърватският сайт Индекс. 

„След два основно сухи и предимно или частично слънчеви дни, пред нас е нова значителна промяна във времето, която ще обхване почти цялата страна“, пише институтът в съобщение.

Очакват се гръмотевични бури, силни ветрове и градушка на места. Прогнозата е бурите да продължат и в събота. Предупреждава се, че съществува голяма опасност от наводнения.

Оранжев код за дъждове, гръмотевици и силен вятър бе обявен днес и в Босна и Херцеговина, съобщи регионалната телевизия Ен1.

Очаква се валежите да достигнат от 15 до 30 литра на квадратен метър, а скоростта на вятъра да бъде между 50 и 70 км/ч. На места са издадени предупреждения за градушка.

В България се очаква още от утре да паднат значителни валежи от дъжд в Западна България. Обявен е жълт код за гръмотевични бури, като са възможни и градушки.