Половин процент от ваксинираните в Румъния с най-малко една доза лица са дали положителен тест за COVID-19, съобщи координаторът на ваксинационната кампания в Румъния д-р Валериу Георгица, цитиран от местни медии.

Георгица посочи, че в от 27 декември 2020 г., когато започна ваксинацията в Румъния, до 4 юли 2021 г. в страната са регистрирани 23 814 ваксинирани с поне една доза лица, които са дали положителен тест.

"Средното време от поставянето на първата доза до положителния тест е 13 дни, тоест в периода между 10-тия и 14-тия ден, когато нивото на антителата все още не е достатъчно високо, за да осигури надеждна защита", обясни той, като изтъкна, че "затова е необходимо да осигурим пълната ваксинационна схема".

Той добави, че Националният ваксинационен комитет "твърдо насърчава" ваксинация с един и същи серум и при двете дози, що се отнася до ваксината на АстраЗенека, с изключение на случаите, когато има противопоказания или пациентът развие тромбоза.
По думите му рисковете при прилагането на втора доза от същата ваксина са много по-малки в сравнение с тези при комбиниране на ваксини с различна технология.