Началникът на гарата в Лариса е признал фаталната си грешка, причинила катастрофата на влаковете в Гърция снощи, предаде в електронното си издание в. „Катимерини“. Утре сутрин той ще се изправи пред съда с тежки обвинения.

Единственият арестуван понастоящем по повод смъртоносната трагедия е приел своята фатална грешка по време на предварително изслушване и я е отдал на „лош момент“.

„За съжаление драмата се дължи главно на трагична човешка грешка“, каза гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис в изявление по телевизията. „Правосъдието ще си свърши работата. Държавата ще подкрепи семействата на жертвите. Ние ще скърбим за нашите деца, за нашите братя и сестри, за нашите приятели. Ще бъдем единни в тази трагедия. А след това ще сведем глави и ще стиснем зъби“, заяви Мицотакис.

Обвиненията на началника на гарата в Лариса, за които предстои да се образува наказателно производство, са за нарушаване на безопасността на обществения транспорт, което е довело до смъртта на много хора. Въз основа на неотдавнашно изменение в гръцкия наказателния кодекс за подобно престъпление се предвижда наказание от 10 години лишаване от свобода до доживотен затвор.

В същото време ще бъдат повдигнати и обвинения за поредица от убийства по непредпазливост и за редица нанесени телесни повреди по непредпазливост.

Разследване по случая води ръководителят на прокуратурата в Лариса Стаматис Даскалопулос. За по-бързото, успешно и задълбочено изясняване на причините за трагедията по-рано днес се намеси и прокурорът при Върховния касационен съд в Гърция Исидорос Доякос.

Процедурите по издирването на изчезналите на мястото на инцидента лица протичат с голяма трудност, тъй като поради тежестта на сблъсъка много от пътниците на фаталния влак са разчленени. Трудна е и задачата за идентифициране на телата, изпратени в болниците на Лариса, където съдебните лекари взимат ДНК проби.

Най-малко 38 души загинаха при катастрофата снощи. Хоспитализирани са 57 души, включително 6 в интензивно отделение, а 15 пострадали са изписани от болницата, съобщи в електронното си издание в. „Катимерини“

Оставки подадоха министърът на транспорта Костас Караманлис и директорът на гръцките държавни железници.

Най-малко 29 души са загинали и 85 са ранени при сблъсък на влакове в Гърция

Обявиха тридневен траур в Гърция, жертвите вече са 3666 души са приети в болница