Над 10 000 души са се събрали на площад „Университате” в Букурещ, за да участват в антиправителствен "мегапротест" под наслов "Всички пътища водят към Букурещ. Революцията на нашето поколение", съобщава информационният сайт Зиаре.

Успоредно с това демонстрации се провеждат в редица други градове като Тимишоара, Брашов, Клуж.

Протести в Румъния
 

Недоволството е срещу предложени от мнозинството промени в законодателството, наказателен и процесуален кодекс, които ще отслабят органите за борба с корупция, по специално спец прокуратурата – DNA, както и срещу цялостното управление на социалистите.

Законите за правосъдието, измененията в данъчната сфера, както и тежката като цяло ситуация във всички останали области (здравеопазване, образование, икономика, инфраструктура, култура, екология), са причините румънците да излязат днес на улицата, се посочва във Фейсбук страницата на събитието.

Протести в Румъния
 

С атомобили, влакове, автобуси, самолети или пеша, румънци от всички части на страната пристигаха днес в столицата, за да се включат в митинга, който според организаторите ще бъде най-големият антиправителствен протест след многохилядните демонстрации миналата година, предизвикани от спорно извънредно постановление в областта на правосъдието, което по-късно бе отменено

Полицията е мобилизирана от три различни окръга, защото униформените в столицата нямало да могат да се справят.

Сайтът Зиаре, цитиран от БТА, съобщава за инциденти между жандармерията и протестиращите. Органите на реда са блокирали стотици хора в подлеза на Университета, след като организирали филтри, за да обискират демонстранти, идващи с метрото от централната гара, тъй като се смята, че сред тях има футболни агитки.

Причината протестът да е на площад "Университате" е, че именно там започнаха събитията от 89-та г. и падането на Чаушеску. Организацията за демонстрацията е започнала в края на декември.