Мицотакис и Ципрас с взаимни нападки в навечерието на изборите в Гърция

Лидерът на опозицията призова за край на кабинета Мицотакис

19.05.2023 15:50 504 0
Мицотакис и Ципрас с взаимни нападки в навечерието на изборите в Гърция

Всички прогресивни партии трябва да бъдат готови за преговори за коалиция. Това заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас по време на последен предизборен митинг в Атина, пише Euronews Bulgaria.

Премиерът и лидер на „Нова Демокрация“ Кириакос Мицотакис пък се обърна към избирателите в Солун. Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че стабилността и икономическата сигурност на страната са заложени на карта, докато Гърция се подготвя да гласува на парламентарни избори в неделя. В речта си в Солун Мицотакис, който е лидер на управляващата дясноцентристка партия „Нова демокрация“, се нахвърли върху лидера на лявата опозиционна партия СИРИЗА - Алексис Ципрас.

"Днес Ципрас отново метафорично отрязва 83 милиарда от дървото на парите и иска "справедливост навсякъде". Навсякъде, освен до него, където стои осъденият Никос Папас. Въпросът тази неделя сега е пред нас: искаме ли стабилност или непознати авантюри? Накратко, дали предпочитаме правителство на „Нова демокрация“ и министър-председател Мицотакис, или правителство на СИРИЗА и министър-председател Ципрас? Изборът сега е във вашите ръце." каза премиерът Кириакос Мицотакис.

Междувременно, Ципрас се обърна към поддръжниците си в Атина. Той призова за край на кабинета „Мицотакис“ и готовност за диалог от страна на всички прогресивни партии.

"Днес искаме от гръцкия народ честност и открито сърце, и не втори шанс да управляваме. А първи шанс да управляваме с нашата програма, без дългове, без меморандуми, без Тройката, без Шойбле и без всички, които налагат своите политики. Така че ето какво означава да гласувате за СИРИЗА: Това означава повишаване на заплатите, намаляване на цените, погасяване на всички дългове и справедлива, ефективна и мощна социална държава, която ще подкрепя гражданите." заяви Ципрас.

Изборите в Гърция на 21 май се оценяват като решаващи, защото ще дадат на страната ясен компас за бъдещето и какво точно искат гърците. Или ще представляват генерална репетиция за предсрочни парламентарни избори – още в началото на юли, пише БНР.

В събота в Гърция е ден за размисъл. В неделя изборните секции ще отворят в 7 и ще затворят в 19ч.

 
 

Акценти

Изпрати новина