Македонското правителство одобри днес проектозакона, с който предлага на парламента да ратифицира договора с Гърция за новото име. Проектозаконът ще бъде внесен за гласуване в парламента, като за приемането му е нужно обикновено мнозинство, тоест повече от половината присъстващи депутати, информира БНР. След това документът трябва да бъде подписан от президента в 7-дневен срок. Ако държавният глава наложи вето, договорът ще бъде върнат за второ гласуване, при което вече се изисква абсолютно мнозинство от 61 гласа. В този случай президентът е длъжен да го подпише. Последна дума за договора ще имат гражданите на референдум, който ще бъде свикан през септември или октомври.

Срещу договора има съпротива в Македония, като седем полицаи и трима граждани бяха ранени при снощните сблъсъци между демонстранти и силите на реда пред парламента в Скопие. От македонското министерство на вътрешните работи потвърдиха, че е използван сълзотворен газ срещу протестиращите, които не приемат промяната в името на страната.

Недоволство срещу името Република Северна Македония имаше и на гръцка територия. Полицията употреби сълзотворен газ, за да разпръсне около 4 хиляди души, които се събраха близо до мястото, където беше подписан историческият договор.