Парламентът в Северна Македония се събира днес, за да гласува новото правителство на Зоран Заев.  Той сформира кабинет след изборите на 15 юли, когато неговата партия СДСМ спечели вота на гражданите.

В програмата на новия кабинет за писано, че правителството ще бъде стабилно, ефективно и отговорно и ще гарантира стратегическите приоритети на страната – членство в НАТО и в ЕС, добросъседски отношения, справяне с корона кризата, нова енергия и по-динамичен икономически ръст, както и ефективна правова държава.

Новият кабинет на Северна Македония ще има 19 министри вместо досегашните 26. Люпчо Николовски е предложен за вицепремиер, отговорен за борбата с корупцията, досегашният външен министър Никола Димитров – за вицепремиер по европейските въпроси, Венко Филипче и Радмила Шекеринска остават, съответно, министър на здравеопазването и на отбраната и при новото правителство. Първи вицепремиер и министър за политическата система е представител на коалиционния партньор ДСИ Артан Груби, а Буяр Османи ще бъде министър на външните работи.