Вече втора седмица в съседна Македония бушува голям горски пожар. От днес там има и нови две огнища. В гасенето на пламъците участва и български хеликоптер от авиобаза Крумово край Пловдив.  Огнищата в Македония са близо 10 и периодично се разпалват в зависимост от вятъра. До най-недостъпните места могат да стигнат само хеликоптерите. България е осигурила един вертолет за борба с пожара.

Пламъците на едно от огнищата пъплят към село Морани. Огънят е на хълма отсреща и хората са притеснени. Огнищата са в непристъпни райони. „За мен лично това е в челната тройка на опасните пожари, в които съм работил”, заявява пред Нова тв майор Борислав Тафков, ръководител на мисията.

Българският екип е тук едва от 3 дни. Видели са обаче онова, което малцина имат възможност - пламъци, изпепеляващи цели хълмове. „Теренът е невероятно труден. Стръмно е. Водата е ниско и трябва бързо издигане”, обясни капитан Александър Кирилов, 24 авиобаза Крумов.

Българският хеликоптер е тук с 12 опитни пилоти и поддържащ персонал от 24-та авиобаза Крумово. Машината прави дневно десетки курсове до най-горещите точки. Всеки полет е сериозен риск за живота. Гасенето се координира от кризисния център в Скопие. Българите действат в синхрон с турски и македонските си колеги. За изплашените жители на планинските села обаче хеликоптерите са малко.

Българската машина ще остане в Македония, докато е необходима. А прогноза за развитието на пожарите е почти невъзможна.

Летци от Крумово помагаха за гасенето на пожари и в Черна гора - ВИЖТЕ ВИДЕОТО ТУК