Президентът на Румъния Клаус Йоханис преди два дни подписа указ за освобождаването от длъжност на ръководителя на Антикорупционната прокуратура Лаура Кьовеши. Според част от политическите анализатори премахването на Кьовеши ще направи антикорупционната прокуратура уязвима за политическо вмешателство. Лаура Кьовеши ръководи антикорупционния директорат от 2013 г. и под нейно ръководство институцията постигна множество осъдителни присъди за корупция по върховете на властт
Миналия месец Конституционният съд на Румъния издаде решение, с което задължи Йоханис да освободи прокурора.

"В държава, подчинена на върховенството на закона, решенията на Конституционния съд трябва да бъдат зачитани. Румънският президент подписа днес указа за уволнението на Лаура Кодрута Кьовеши", обяви в изявление говорителят на Йоханис.


Ден по-късно Кьовеши излезе с позиция по темата. Публикуваме пълният й текст:

Както знаете, президентът на Румъния издаде декрет за освобождаването ми от длъжността главен прокурор на Национална Дирекция Антикорупция, следователно мандатът ми приключва днес.

Бях главен прокурор на НДА през последните 5 години и всичко свършено или несвършено през мандата ми може да бъде прочетено в краткия ми доклад, който ще бъде публикуван на сайта на НДА.

Независимо от това какво казвам аз или какво казват другите за НДА, независимо от това какво показват цифрите, а цифрите никога не лъжат, изключително важно е, че НДА доказа, че никой не е над закона.

Относно процедурата по отстраняването на главния прокурор на НДА, бих искала да ви напомня, че тя не съответстваше на условията, предвидени от закона. Върховният съвет на магистратурата изрази негативно мнение. От страна на прокурорската секция аз доказах, че причините за предложението за отстраняване бяха отчасти недействителни и отчасти безпочвени.

Декретът за отстраняване от длъжност, издаден от президента на Румъния, повдига един много важен въпрос: „Ще бъдат ли главните прокурори подчинени на министъра на правосъдието?“

Аз не коментирам решението на Конституционния съд. Аз само показвам, че мотивите предполагат, че прокурорите могат да станат политически подчинени и е необходимо да има разяснения в това отношение.

Това, което мога да ви кажа за себе си е, че аз си взех поука от декрета за отстраняването ми от позицията главен прокурор на НДА и от днес спирам да работя за НДА. Но ще продължа да бъда прокурор.

Бих искала да се обърна към колегите ми от НДА, с които работих и които представлявах през последните 5 години. А също така и към останалите прокурори, с които работих през предишните 6 години като Главен прокурор на Румъния.
Благодаря на всички ви за вашия кураж и професионализъм. Благодаря ви за отдадеността и упорството, с които вървяхте напред, независимо от факта, че бяхме несправедливо нападани, влачени в калта и унижавани пред очите на обществото и семействата ни, без да имаме възможност да отговорим по друг начин, освен да изискваме от Върховния съвет на Магистратурата да защити истината.

Всички ние знаем, че през последните пет години НДА постигна и други резултати, които не бяха показани в статистиките:

1. НДА доказа, че законът е еднакъв за всички и че никой не е толкова силен, че да избегне закона. Независими прокурори проведоха разследвания срещу много хора, без значение на какви позиции са и колко са богати и които доскоро изглеждаха недосегаеми.

2. Нашите разследвания допринесоха за увеличаване на осведомеността на румънското общество относно сериозността на феномена корупция.

И най-вече, това което постигнахме, скъпи колеги, беше да покажем, че румънските институции могат да работят ефективно, законно, и преди всичко, ние показахме, че ДА, корупцията може да бъде победена.

Не, днешният епизод, Не е поражение. Бруталните методи, които те използват от известно време, с цел да ускорят законодателни промени, ни показват, че всичко което те искат е защита от наказателна отговорност за миналото, настоящето и бъдещето. Сега, румънското общество научава това от всички вас от НДА.

Отстраняването ми от длъжност няма голямо значение, тъй като нито аз нито вие ще се откажем от борбата.

След шест години като Главен прокурор на Румъния и пет години, един месец и 24 дена начело на НДА, мога да ви кажа, че нищо не е по-важно, от това да продължим борбата с корупцията, защото това е борба за защита на обществото от опасни престъпници.

Да, правосъдната система преживява тежки времена. Всички знаем това, тъй като виждаме какво ще остане от криминалното законодателство на страната. Видяхме текстовете, които се прокарват в парламента, реагирахме, направихме възражения, същото сториха Върховният съд, Върховният съвет на Магистратурата, Главният прокурор, но отвъд всички професионални мнения, е пределно ясно, че сега политическата воля е да няма ефективно правосъдие и да се пречи на разследванията и на правосъдната система.

Като прокурори ние не можем да участваме в политическата борба. Забранено е от закона. Нашият апел е за стабилно законодателство. Нашият апел е за законодателство, позволяващо на прокурорите да бъдат независими.

Независимостта на прокурорите е некорупционна ценност.

НДА е зряла институция, която изпълвява своята роля в борбата с корупцията на високо ниво. Затова НЕ се отказвайте. Продължавайте да вършите своята работа.

Благодаря на всички, които подкрепяха нашата дейност, от юридическата общност, нашите институционални сътрудници и партньори.

И последно поред, но не и по-значение. Обръщам се към румънското общество, към нашите граждани:

Корупцията може да бъде победена! Не се предавайте!