Специални екипи от Хърватия се включват в спасителните акции след опустошителните земетресения в Албания. Сред тях са и обучени кучета, които издирват пострадали в отломките на сградите.

На 27 ноември хеликоптери от Хърватска са изпратени в Албания. Екипите ще останат на територията на страната за неопределен период. 

От Хърватската асоциация за обучение на спасителни кучета съобщават, че разполагат с 15 издирвателни екипа, като всеки един от тях се състои от водач и неговото куче. 

"Всички наши членове са преминали през най-трудните международни изпити и обучения, за да се сдобият с лиценз. Нашата асоциация е специализирана в търсенето в градска среда преди големи бедствия и земетресения. Кучетата и техните водачи са тренирани при различни симулации. Участвали са в десетки спасителни мисии", пишат от Хърватската асоциация във Facebook.

Сред кучетата герои, изпратени в Албания, са Танда, Гизмо, Ину, Дхарма и Фархана, които безстрашно изпълняват дълга си. Те са на възраст между 3 и 8 години, като са тренирани за спасителни акции още като кутрета.