От сряда в Гърция ще спира функциониране на по-голямата част от магазините за търговия на дребно за най-малко две седмици, пише БГНЕС.

В същото време правителството разширява с два часа дневно работното време на супермаркетите, които ще работят също и в неделя, за да се намалят опашките.

Според съобщенията на правителството, с определени изключения, всички търговски магазини ще бъдат затворени за две седмици от 18 март. Мярката оставя работещи аптеки, хранителни магазини (от пекарни до месари и от зеленчуци до минимаркети), търговски обекти за доставка, автосервизи, магазини за селскостопанско снабдяване, оптики, магазини за мобилни телефони и сервизи за ремонт и куриерски услуги. Банките също ще останат отворени.

Супермаркетите ще работят от 7:00 до 22:00. (вместо от 8:00 до 21:00 в делничните дни) в продължение на седем дни в седмицата в продължение на поне следващите четири седмици.

Новият законодателен акт, който ще бъде издаден, ще съдържа и разпоредби срещу печалбите, базирани на цените на поръчките и търговията на дребно. Комисията в областта на конкуренцията подчерта в понеделник, че ще продължи да разглежда различни ключови параметри, като налага санкции на всички предприятия, за които се установи, че използват незаконни практики в своя полза.

Министърът на развитието Адонис Георгиадис заяви в понеделник, че в супермаркетите ще има лимит до три антисептични продукта за всеки клиент. Това е мярка, която веригата Sklavenitis, водеща в търговията на дребно в Гърция, вече започна да се прилага от понеделник.

Понеделник беше първият ден за ограничаване на броя на клиентите, на които се позволява да пазаруват в супермаркетите. Клиентите трябва да се придържат към ограничението на един човек на 10 квадратни метра. Няколко вериги прибягнаха до наемане на служители по сигурността, които да контролират ситуацията.

Желанието за затваряне на търговски магазини произхожда от самия пазар, с искания от отделни търговци, Елинската конфедерация за търговия и предприемачество (ESEE) и Атинската асоциация на търговците. Първоначално министерството обмисляше предложението за доброволно закриване, но в крайна сметка беше избрана по-строгата мярка за задължително спиране.