„Към момента не сме получили френско предложение, което да е хармонизирано на ниво всички страни членки на Европейския съюз“, заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски на пресконференция от Охрид, където участва в Преспанския форум за диалог.

„Ако страните членки, включително Република България, се споразумеят за предложение относно разширяването на следващата среща на върха, то ще ни бъде изпратено и ние ще го разгледаме и ще дадем своите забележки“, каза премиерът.

Ковачевски подчерта отново, че Северна Македония има много ясни позиции, че македонският език и идентичност не са предмет на обсъждане и че Преговорната рамка е многостранен документ, който ще трябва да бъде одобрен от всички държави членки и ще позволи приключване на всички отворени въпроси в процеса на присъединяване към ЕС.

Премиерът на Северна Македония допълни, че решението трябва да бъде цялостно и да гарантира, че с него няма да има други изисквания относно по-нататъшния напредък на РСМ в евроинтеграцията.

„Ние като държава оценяваме усилията на европредседателството и френския президент Макрон, който в навечерието на срещата има инициатива за намиране на решение. Както съобщават медиите, има предложение, което очевидно е изпратено до Република България и ще трябва да се разгледа чрез нейните институции“, каза Ковачевски.

По отношение на „вътрешната динамика на политическите отношения в България“ Ковачевски смята, че в София този процес е „инструментализиран и политизиран и се е превърнал в една от точките на вътрешнополитическата борба“, за разлика от управляващата коалиция в Скопие.

„Какво ще се случи в Република България ние не знаем, това зависи от събитията в техния парламент“, отбеляза Ковачевски.

„По въпроса за започването на преговори, аз отбелязах, че ние не трябва да се ангажираме с дати, защото в момента това най-малко зависи от нас“, посочи Ковачевски.

„Имаме четири положителни доклада от страна на ЕС, а законодателството ни е синхронизирано на 45% с европейското, което е много повече от страни, които вече са започнали преговори с Брюксел“, каза македонският премиер.

„Ние няма да се откажем от членството в ЕС, което е наша стратегическа цел, не само политическа. 80% от търговията ни е с държави от Съюза, най-голяма брой наши граждани се намира основно там. Разговорите обаче трябва да продължат въз основа на европейските ценности и въз основа на разпоредбите на договорите, с които е формиран ЕС“, заяви Ковачевски.