За втори път в историята си Косово ще има жена за президент. Вьоса Османи е втората жена президент на Косово след Атифете Яхджага, която управлява от 2001 до 2016-а

Косовските депутати одобриха за нов президент юристът с образование в САЩ Вьоса Османи, която идва на поста на Хашим Тачи, който подаде оставката си миналата година, след като беше обвинен от специализираната прокуратура в Хага в извършването на военни престъпления.

Реално от 5 ноември, когато Тачи подаде оставка именно Османи беше временен президент на страната, а сега ще управлява с пълен мандат. 

38-годишната Османи беше избрана с подкрепата на премиера Албин Курти, чието движение "Самоопределение" спечели извънредните парламентарни избори в Косово на 14-ти февруари.

Новата власт е доста по-различна от тази, която управляваше страната, след като тя получи независимост през 2008-а и в нея участваха основно военни лидери, които участваха във войната срещу сърбите. 

Косово е най-младата страна в Европа, но и считана за най-бедната. Тя получи независимост през 2008г., но пет от страните от Европейския съюз - Гърция, Испания, Словакия, Кипър и Румъния, както и Сърбия не смятат да признаят нейната независимост.