Продължава да се разраства напрежението между Белград и Прищина. Косово не допуска автомобили със сръбска регистрация. Сръбският президент призова международната общност да се намеси. Косовският премиер обяви, че мярката е в отговор на подобни действия от сръбска страна, съобщава БНТ.

Спецчасти на косовските сили са разположени по пунктовете между Косово и Сърбия. Според новите разпоредби на Прищина, колите със сръбска регистрация трябва да платят 5 евро за временни номера, които ще важат 60 дни.

Нямам избор. Дават номерата за два месеца. Само така мога да карам, казва Никола Трайкович, косовски сърбин.

Много шофьори обаче отказаха да си сменят регистрационните номера и останаха блокирани на границата.

Повече от 10 години нашите граждани плащат за временни сръбски номера. Ние не ги искаме, но щом има сръбски временни номера, ще има и косовски, каза Албин Курти, премиер на Косово.

В знак на протест косовски сърби блокираха пункта Ярине. Косовската полиция използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Ако атаките срещу косовските сърби не спрат, ще призовем КейФОР и НАТО да действат в съответствие с правомощията си и да защитят живота и имуществото на сръбското население в Косово, каза Александър Вучич, президент на Сърбия.

Вучич свиква днес Съвета за сигурност на Сърбия. Той ще проведе срещи и с посланиците на западни държави.

Ескалирането на напрежението между Сърбия и Косово съвпада с посещението в Белград на специалния представител на Европейския съюз за региона Мирослав Лайчак, който се опитва да постигне пробив в отношенията между Белград и Прищина.