Третият мост на Дунав ще е в Русе по предложение на Румъния. България подкрепя това предложение, защото то ще завърши вертикалните европейски коридори. Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща на Балканската четворка в румънската столица Букурещ, съобщава „24 часа”.

В разговорите с домакин първата жена министър-председател на Румъния Виорика Дънчела, участваха още премиерът на Гърция Алексис Ципрас и президентът на Сърбия Александър Вучич. Общите инфраструктурни проекти бяха тема и на третата среща на Балканската четворка. Предните две бяха във Варна и в Белград през миналата година и тогава бяха набелязани три главни проекта. На първо място бе поставен железопътният коридор от Средиземноморските пристанища на Гърция през българските Варна и Бургас на Черно море до Русе на Дунав, а оттам с разклонения към Белград и Букурещ.

Другите два проекта са енергийни – изграждане на газовите връзки между България и Гърция и построяването на терминал за втечнен газ на гръцкото пристанище Александруполис, откъдето да пристига природен газ от Катар. Третият мост над Дунав ще бъде част от пакет проекти, който четирите държави ще предложат на Китай за финансиране, стана ясно след разговорите. „Преди края на юни ще сме в Солун, а 5-8 юли ще е срещата с Китай в София. Срещата се изтегля напред, защото Китай иска да участва на Балканите“, обяви българският министър-председател.

„Изводите са, че ще създадем съвместна работна група на транспортните министри, за да може те да конкретизират проектите“, съобщи сръбският президент Александър Вучич. Проектите трябва да са готови до юли месец, за да бъдат представени на срещата 16 плюс 1 на източноевропейските държави с Китай, която тази година е в София. „Ние не сме Вишеградската четворка, която поставя цели за общи политики. Не, ние искаме инфраструктура, дигитална инфраструктура, пристанища, да вдигаме ръста на икономиката“, заяви още Борисов.