Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обвини ръководителите на Турция, че подкопават мира и стабилността в района на Източното Средиземноморие в момент на война, но увери турския народ, че Гърция не е заплаха за страната им, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Двете страни са членки на НАТО, но от десетилетия са в конфликт по редица въпроси, включително къде започва и свършва континенталният им шелф, енергийните ресурси, прелитанията в Егейско море, статута на демилитаризираните острови и разделения Кипър.

Лидерите на Турция изглежда имат странна мания по отношение на моята страна... Те заплашват, че Турция ще дойде някоя нощ, ако реши. Това е езикът на агресор, каза Мицотакис по време на обръщението си пред Общото събрание на ООН.

От ООН бих искал да се обърна директно към турския народ: Гърция не представлява заплаха за вашата страна. Ние не сме ваши врагове, ние сме съседи, каза той.

Дългогодишното напрежение между двете страни се засили наскоро. Гърция се оплака на НАТО и ООН този месец от това, което нарече "подстрекателски" изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ердоган обвини Гърция тази седмица в "престъпления срещу човечеството", имайки предвид отношението й към мигрантите, а по-рано този месец я обвини в окупирането на острови в Егейско море, които имат демилитаризиран статут.

Гърция твърди, че Турция оспорва гръцкия суверенитет на островите и се възползва от проблема с миграцията.