Кипър забранява всички пътнически полети от общо 28 страни, включително и от България от 21 март (събота) за период от 14 дни, съобщава кореспондентът на БНР в Никозия.

Затварянето на двете летища на островната държава в Ларнака и Пафос е част от новите, още по-засилени мерки за спиране на разпространението на новия коронавирус.

Решението засяга всички страни, с които в момента Кипър има директна въздушна връзка.

Сред страните са също Великобритания и Гърция, откъдето са и повечето регистрирани заразени на острова.

След 21 март се разрешават само полети без пътници към Кипър за прибиране на желаещи да напуснат острова. До 21 март е срокът, който е бил даден на хотелите да изпратят настанените в момента в тях и да преустановят работа до 30 април.

Разрешени остават товарните полети.

Кипър при необходимост ще наеме специални чартърни полети от Атина и Лондон, за да прибере своите граждани, които в момента са във Великобритания и Гърция по медицински причини или на краткосрочни служебни и бизнес пътувания.

Както по-рано беше обявено, всички влизащи на територията на Кипър ще останат 14 дни под задължителна карантина, в определени от държавата места.

До момента в Кипър са регистрирани 49 заразени с коронавирус, като няма починали. В контролираната от Турция северна част на острова те вече са 20, след като снощи бе съобщено за 13 нови заразени, като става въпрос за 18 германски туристи и двама кипърски турци. Двама заразени под карантина има в британските военновъздушни бази на острова.