Рекорден спад на турската лира ден преди балотажа на президентските избори. На финалната права един срещу друг се изправят действащият президент Реджеп Ердоган и основният му опонент Кемал Кълъчдароглу. Предизборната битка приключи, а утре изборният ден започва в 08:00 часа.

Това е първият балотаж в Турция. Ердоган закри кампанията си с грандиозен митинг в Истанбул и дори пя лично любовна песен на последователите си. Ако някой каже, че не може да отиде до секцята, ще го заведем, нали, няма да подволим някой да не гласува, нахъса своите президентът, който има преднина от първия тур пред кандидата на опозицията.

По време на закриването на совята капания днес Кемал Кълъчдароглу се оплака от тотално затъмнение. По думите му властите пречели той да получава телевизионни участия и по този начин спирали комуникацията с неговите симпатизанти. Той каза още, че изборите са недостойни и нарече Ердоган „страхливец”. 

Риториката на Ердоган не беше по-различна. Той упрекна своя опонент, че поляризира нацията чрез провокации. Ердоган изрази увереност в своята победа и се обърна към симпатизантите си с думите: „Както виждате, те ще изгубят”.

Настояването на опозицията Турция да се трансформира в парламентарна република не е просто предизборна стръв, казва настоящият депутат от Народно-републиканската партия Юксел Йозкан. По думите му, в момента Меджлиса е само формалност.

„В Турция нямаме парламент, има символично само. Великото народно събрание на Турция - 600 депутати сме, но за съжаление, така е”, каза проф. Юксел Йозкан, депутат от Народно- републиканската партия. 

Настоящият народен представител обори и атаките, които кандидатът за президент на опозицията получава в последната седмица. А именно, че използва националистически послания в своята кампания, пише NOVA. 

„От началото, когато започна самата избирателна кампания, ние казахме, че ще решим проблемите с бежанците. Ако приемат това изказване като националистическо, това въобще не е приемливо. Над 10 милиона бежанци има в Турция. Не знам колко от тях получиха гражданство и колко гласуват. Това не е случайност”, каза проф. Юксел Йозкан.

Голямата борба в неделя ще е разпределянето на гласовете на третия кандидат, смята Неджати Йозкан, човекът грижил се за кампаниите на кмета на Истанбул и редица политици в Турция.

„Попитахме ги кой кандидат ще подкрепите? 45% от тях казаха, че ще гласуват за Калъчдароглу, 20" от тези избиратели казаха – за Ердоган. И останалите заявиха – няма да гласувам. Така че първото и най-голямо парче от пая ще дойде от поддръжниците на Синан Оган”, заяви Неджати Йозкан, Международна асоциация на политическите консултанти.

Изненада за голямата част от хората в Турция се оказва голямата подкрепа за Ердоган в районите, пострадали от земетресенията.

„Ердоган каза на тези хора, че ще построи техните къщи. Половината ще се платят от правителството, а останалата част хората ще изплащат за период от 20 години. Кълъчдароглу им обеща, че ще ги построи държавата. Но това беше много невероятно обещание за хората и те избраха да се доверят на Ердоган. Защо, защото в историята на Турция, правителството никога не е правило нещо за хората, без да иска пари”, заяви Неджати Йозкан.

Предимството на Ердоган, според политическия консултант, е използването на медиите за агитация. И дава пример, на първия тур само за няколко дни Ердоган е имал думата в над 28 телевизионни канала в страната.