Истанбулската главна републиканска прокуратура поиска сирийката Ахлам Албашир, извършила бомбения атентат на истанбулския бул. „Истиклял” през ноември, да бъде осъдена на до 3000 години затвор, предаде Анадолската агенция. 

Съд в Истанбул прие днес обвинителния акт. Първото слушане по делото ще се състои от 9 до 11 май. 

При бомбения атентат на 13 ноември 2022 г. на популярния сред туристите бул. „Истиклял” в Истанбул загинаха шестима души и 99 бяха ранени.

В обвинителния акт се настоява за присъда за лишаване от свобода от 1949 години до 3000  години за Албашир. В обвинителния акт се иска 36-имата заподозрени, сред които Албашир, да бъдат съдени по обвинения в „нарушаване на единството и териториалната цялост на държавата”, „създаване или ръководене на въоръжена терористична групировка”, „членство във въоръжена терористична организация”, „извършване на бомбено нападение”, „умишлено  убийство, „притежаване и съхраняване на опасни вещества без разрешение”, „трафик на мигранти”.

При разследването бе установено, че зад кървавото нападение на бул. „Истиклял” стои Кюрдската работническа партия (ПКК) и свързаните с нея сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).