България и Румъния избират между пет места за бъдещия трети мост над Дунав, като двете страни се ангажираха да направят предпроектни проучвания за съоръжението. Това стана ясно от изявленията на премиерите Бойко Борисов и Виорика Дънчила в двореца "Виктория" в Букурещ днес.

Възможните локации са: Оряхово - Бекет; Никопол - Турну Мъгуреле; Свищов - Зимнич; Русе - Гюргево и Силистра - Кълъраш.

„По Русе-Гюргево може да ползваме, ако започнем мост, с европейски пари, защото това е европейски коридор, а на Свищов и Никопол от българска страна с публично-частно партньорство“, посочи Борисов. Според нето това е изключително важно за енергийната система. „Така че на Никопол – Турну Магуреле може да се направи и централа, и път.

Там да положим усилия и няколко дена транспортните министри работиха именно по това да се направи с публично-частно партньорство“, обясни премиерът.

Той изтъкна, че е изключително важно Румъния да драгира /да направи по-дълбока/ река Дунав, за да може да се водят по-тежки товари по нея. И добави, че мостът при Русе трябва да се ремонтира основно, за което и двете страни ще положат усилия.

Борисов изтъкна също, че насърчаването на малките и средни предприятия е изключително важно за развитието на бизнеса между България и Румъния.

На свой ред Виорика Дънчила се похвали, че търговският стокообмен между България и Румъния се е повишил значително в последните седем години. През 2018 г. даже е превишил 4 млрд. евро. Освен това двете страни имат много проекти в областите на транспорта, енергетиката, местната администрация и трансгранично сътрудничество.

България, Румъния и Гърция трябва да се подготвят със своите газови магистрали и тук имаме пълно разбиране с румънския премиер Виорика Дънчила, коментира енергийните преговори Борисов. „Що се касае до енергийните проекти малко по-късно и с гръцкия колега, и с Виорика ще разговаряме. Надявам се, че юни ще направим първа копка на интерконектора Гърция – България. Активно работим по газовия хъб „Балкан“. С Румъния имаме интерконектор, но той трябва да бъде уголемен“, допълни министър-председателят. 

По думите му във време на бедствия, аварии, земетресения, пожари, наводнения, трябва да могат автоматично нашето и румънското министерства да задействат съвместно своите сили и средства.