Най-високият среден годишен доход в Турция се получава в най-големия ѝ град Истанбул, който е и регионът с най-високи нива на неравенство в доходите, сочат данните на Турския статистически институт от 2018 г. Най-високият процент на бедност е установен точно на северозапад от Истанбул в регион Текирдаг, Одрин и Къркларели. Въз основа на проучването си за доходите и условията на живот за 2018 г. TurkStat изчисли средния годишен доход на домакинствата в Турция на 24 199 турски лири ( 4 576 долара).

Регионът с най-висок доход е Истанбул с 34 912 турски лири ( 6102 долара). Провинциите Текирдаг, Одрин и Къркларели в северозападна Турция следват с 29 952 турски лири. След тях се нарежда столицата Анкара с 29 847 лири. Регионите с най-нисък доход са Ван, Муш, Битлис и Хасяри в източна и югоизточна Турция, с 10 965 лири. Мардин, Батман, Ширнак и Сиирт последваха са с 11 204 лири. Установено е също, че Истанбул има най-високо ниво на неравенство в доходите във всички провинции на Турция.

TurkStat също изчисли относителния процент на риск от бедност за всеки регион въз основа на прага на бедност, определен на 50% от средния доход на домакинствата за всеки регион. Установено е, че провинциите Текирдаг, Одрин и Къркларели имат най-висок процент от 13,5%, следвани от Истанбул, Адана и Мерсин с 12,7%. Коефициентът на риск от бедност е най-нисък в югоизточните Газиантеп, Адияман и Килис с 5.0%