Тържествената церемония се проведе днес пред Паметника на ловците, който е издигнат в чест на хилядите румънски доброволци от района, присъединили се към руските войски и българските опълченци

Националният празник на България бе отбелязан и в румънският град Плоещ. Тържествената церемония се проведе днес пред Паметника на ловците, който е издигнат в чест на хилядите румънски доброволци от района, присъединили се към руските войски и българските опълченци.

Събитието започна с националните химни на България и Румъния и обща религиозна служба. Кирил Синев - новият български свещеник в Румъния, прочете откъс от Светото Евангелие на Апостол Матей. Заедно с отец Петру Кристя - военен свещеник, служещ в Жандармерията на Прахова, той произнесе молитва за българските опълченци и румънските воини, паднали за вярата и нашето Освобождение.

“Плоещ е символично място. Тук от Букурещ е предислоцирана втора бригада от бойци егери (войници от специални пеши или конни стрелкови полкове в някои армии - бел. ред.). Те, заедно с български доброволци, се включват в Освободителната война и участват в битките около Плевен и Гривица. Тази историческа истина и признателност на българския народ към румънските воини трябва да се предава нататък”, припомни посланикът на България в Румъния Радко Влайков.

Заместник-кметът на Плоещ Анка Попа благодари на дипломата за урока по история и препратките към миналото и подчерта, че двата народа имат общи жертви и общи ценности, затова трябва да бъдат обединени от бреговете на Дунав. Всички помним, когато Плоещ е бил ръководен от български мигранти от Сливен, отбеляза и префектът на окръг Прахова Вирджил Нану.

В церемонията по поднасянето на венци и цветя пред паметника, построен преди 125 години, се включи и почетният консул на България в Тимишоара и депутат от българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков.

В рамките на деня българската делегация посети Търговско-промишлената палата на Прахова.

Посланик Влайков изрази надежда и икономическите контакти между България и Румъния да се задълбочат и броят на българските фирми в региона да се увеличи значително.