На пресконференция след разговорите между австрийския федерален канцлер Карл Нехамер и хъраватския му колега Андрей Пленкович, който вчера беше на посещение, бе засегната и темата за въвеждане на контрол по границата между двете страни, които Пленкович коментира като „временна мярка“ и следствие от „мерките на Италия“, които станаха причина „и Словения да ги последва“, отбелязват средствата за масова информация в Австрия.

В началото на годината Хърватия беше приета в Шенгенското пространство, припомня „Курир“, а България и Румъния все още чакат поради австрийското вето. Тогава Нехамер се обоснова със сравнително слабия мигрантски поток от Хърватия за Австрия. Днес канцлерът защити това свое становище и подчерта, че броят на заловените мигранти, дошли от Хърватия, е „намалял драстично“.

Сегашното затваряне на границите е последица на двустранните мерки, въведени и от Германия през последните дни. Това е принудило и Австрия „да разшири“ граничния контрол, заяви канцлерът предвид действащите от тази седмица мерки по чешката граница.

Що се отнася до Италия, Австрия няма подобни намерения.

Досега няма съобщения, че натискът по италианската граница расте. Миграционните потоци към Австрия ще продължат да се движат от изток на запад, като числата се движат в правилна посока. Намалели са драстично, отговори Нехамер на въпрос от АПА.

Пленкович подчерта, че неговата страна „е положила максимални усилия да спре нелегалната миграция“. Същевременно той прехвърли топката към България и Гърция, заявявайки че „балканският маршрут започва от тях“, коментира ежедневникът.

Освен това държавите от региона би трябвало да съгласуват визовата си политика с тази на Европейския съюз. В момента може да се влезе като турист без виза и затова „трафикантите влизат лесно в сърцето на Европа“, каза още Пленкович.