Жестоко убийство с над 90 куршума от автомат, извършено снощи, потресе Гърция. 

44-годишен виден член на гръцката мафия е екзекутиран пред бензиностанцията си в атинския квартал Неос Космос в ранните часове на 14 януари, съобщи вестник „Катимерини“.

Нападението е извършено няколко минути преди 2 ч. сутринта, когато жертвата Вангелис З. се качва в бронирания си автомобил. Той попаднал под "дъжд" от куршуми и паднал мъртъв до колата си. Твърди се, че жертвата е носела пистолет, който обаче не е имал време да използва.

Полицията е събрала 97 гилзи "Калашников" от местопрестъплението и от автомобила на убития.

Позовавайки се на полицейски източници, медиите съобщиха, че в откраднатия автомобил е имало 3-4 нападатели, които са използвали 2-3 различни оръжия "Калашников", както и 9-милиметров пистолет. Неизвестните извършители веднага избягали от местопрестъплението и изоставили колата си в предградието Хайдари в Западна Атика близо до магистралата Атина-Коринт. Най-вероятно са продължили бягството си с друг автомобил, предоставен от съучастници.

Жертвата е била известна на полицията през последните 20 години, когато е била обвинена, че е подпалила автомобил в Лакония, Пелопонес, и е стреляла по преследващите я полицаи. името му е било замесено в преписки през 2012 г., 2015 г. от отдела за изнудване към службата за сигурност, като същевременно е участвал в преписки и за обири при парични преводи.

Медиите съобщават, че жертвата е била известна с тежки криминални случаи, като например участието си в гръцката мафия, но също така и с участието си в група изнудвачи, действаща в предградията Хайдари, Коридалос и Глифада в западната и източната част на Атина.

Името му е било включено и в досиета, отнасящи се до дела за изнудване, изпълнение на смъртни договори и убийства през 2009, 2012, 2015 и 2018 г. Въпреки това никога не е имало достатъчно доказателства, за да бъде изправен пред съда, отбелязва protothema.gr.

Преди пет години 44-годишният мъж е оцелял при подобно нападение, когато един от използваните автомати "Калашников" засякъл и той бил ранен с четири куршума в ръцете и краката. Тъй като полицията продължава разследването на местопрестъплението, властите говорят за "добре организиран план за изпълнение" и за "поредната глава във войната на нощната сцена", започнала през 2017 г. 

По-рано държавната телевизия ER съобщи, че това е 16-ото убийство сред членовете на гръцката мафия през последните 7 години.