Гръцката гранична полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да предотврати влизането на мигранти в страната. Правителството заяви, че е решено да предотврати влизането на мигранти, идващи от Турция, съобщи в. „Сабах“, цитиран от БГНЕС.

През цялата нощ силите за сигурност предотвратяваха незаконните преминавания на границата", заяви министърът на отбраната Никос Панайотопулос пред гръцката телевизия "Скай", ден след като Турция заяви, че повече няма да пречи на бежанците да отидат в Европа.

Няколко мигранти са арестувани, добави министърът. Гърция засили проверките в проливите между гръцките острови в източното Беломорие и турския бряг, заяви министърът на корабоплаването и островната политика Йоанис Плакиотакис, който също отговаря за бреговата охрана. "Гръцките граници също са и граници на Европа", каза той. Граничната полиция и специалните звена за борба с безредиците използваха сълзотворен газ и шокови гранати през нощта, за да предотвратят мигрантите да влязат в Гърция през затворения граничен пункт в Кастанис и Пазаркуле.

Ситуацията остана напрегната в събота. Някои мигранти успяха да преминат граничната река с гумени лодки, съобщи държавната телевизия.