Хиляди гърци излязоха да протестират по време на общата 24-часова стачка срещу реформите, свързани с третия и последен етап от финансовото оздравяване на страната, за да бъде спасена от фалит, предаде БГНЕС. 

Около 7500 души демонстрираха в Атина, съобщи полицията. Стачката наруши разписанието на много полети на летище Атина и обърка градския транспорт, железопътните и фериботните услуги по време на вече започналия активен туристически сезон.

Операторите на въздушния контрол организираха тричасово спиране, което доведе до реорганизиране на десетки полети, а няколко трябваше да бъдат направо отменени.

Гръцкото ляво правителство завършва окончателния одит на третия многомилионен пакет от мерки за спасяване под надзора на Международния валутен фонд.

Нов законопроект, съдържащ най-новите реформи, поискани от кредиторите, включително премахването на доминиращата роля на държавата в енергийния сектор, трябва да бъде одобрен от парламента до 14 юни.

Атина се надява, че срещата на финансовите министри от Еврозоната, насрочена за 21 юни, също ще даде зелена светлина на мерките.

Близо 50 общи стачки са проведени от началото на гръцката икономическа криза през 2010 г.

Правителството обещава да ускори продажбата на други държавни активи, което също предизвика и гнева на синдикатите.

В сряда държавната агенция за приватизация обяви продажбата на още пет процента на телекомуникационен гигант ОТЕ на германската "Дойче телеком", която вече контролира 40% от капитала на компанията. Договорената цена е била малко над 284 млн. евро.

Страната се ангажира с три пакета за спасяване - през 2010 г., 2012 г. и 2015 г., но икономическото й възстановяване остава уязвимо.