От днес в Гърция влиза в сила увеличение на пътните такси по магистралите с около 7,6 процента. Това решение идва след преговори между гръцкото Министерство на инфраструктурата и концесионерите, като се планира тези такси да продължат да се увеличават на три етапа до 2026 година. В следващите две години се очаква увеличение на таксите с още два процента годишно, съобщава гръцкият информационен сайт "Етнос".

Според новите тарифи, цената на таксите по някои от основните магистрали в Гърция ще нарасне осезаемо. Например, таксата за пътуване с лек автомобил от столицата Атина до Солун ще се увеличи от 31,35 евро до 33,75 евро. Други маршрути, като Атина-Янина, Атина-Патра, Атина-Каламата и Атина-Ксанти, също отбелязват подобни увеличения.

Увеличението на таксите се изчислява на базата на увеличението на индекса на потребителските цени през септември. Същевременно, според информация на гръцката редакция на Си Ен Ен, концесионерите настояват за обезщетение от държавата в размер до 45 милиона евро заради "замразяването" на увеличенията на цените от началото на 2023 година, както е предвидено в договорите.