След около един месец се очаква учените в Гърция да знаят дали едно евтино лекарство, колхицин, което се използва от години при перикардит и за ограничаване на инфаркт, може да помогне за предотвратяване на сериозните поражения на сърцето и евентуално на белите дробове при пациенти, заразени с новия коронавирус, съобщиха АНА-МПА и БТА.

Лекарството вече се дава на пациенти, заразени с коронавирус, в рамките на изследване, в което участват 300 пациенти, съобщи ръководителят на изследователската група професор Спирос Дефтереос.

Той обясни, че лекарството се дава на пациенти в начален етап на заболяването с презумпцията, че средството ще помогне за превенцията на сериозните усложнения за сърцето и евентуално за белите дробове.

Гръцките учени провеждат изследването си в сътрудничество с Йейлския университет в САЩ и с два изследователски центъра в Италия и Испания.

Успоредно с гръцкото изследване канадски учени също проучват въздействието на колхицина в рамките на изследване с участието на 6000 пациенти.