Гърция въвежда нови мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, а тревога е обявена в Атина, Солун, Волос и Кавала. 

За "взрив на разпространението" пишат гръцките медии, след като вчера бяха обявени 75 нови случая на заразени с COVID-19. 

Извънредна видеоконферентна среща, председателствана от премиера Кириакос Мицотакис, бе проведена днес и свикана заради увеличения брой новозаразени. На нея бяха обсъдени новите мерки, като гръцкото правителство и националната служба за обществено здраве мобилизират всичките си сили.

Задължително става носенето на маска в откритите пространства на борда на корабите от утре до 18 август. Остава отворена и възможността за въвеждането на локални карантинни мерки и ограничения в баровете и ресторантите.

Като най-критични дни за разпространение на заразата се считат почивните около 15 август  - Успение Богородично, заяви министърът на здравеопазването Василис Кикилиас.

Нововъведените мерки допълват ограниченията, които бяха приети от правителството още в петък. С тях се въвежда задължително носене на маска в закрити пространства, включително храмове, с изключение на заведенията за обществено хранене. От изискването са изключени хората с дихателни проблеми и децата под 3 години.
 
До 15 август се прекратяват и посещенията в домове за възрастни хора, болници, бежански центрове и т.н.
 
От днес до 15 август се ограничава и броят на участниците в сватбени тържества, кръщенета и погребения до 100 души.
 
До 9 август се забранява престоят на правостоящи клиенти в нощни клубове, барове, кафенета и т.н.
 
"Контролът се е изплъзнал", "Коронавирусът. Дойде втората вълна" са само част от заглавията в гръцките сайтове.  Някои от изданията пишат, че сред мерките, които се обсъждат, са затварянето на увеселителните заведения, ограничаването на работното време на ресторантите, кафенетата и баровете, връщането на есемесите при излизане на възрастните хора извън домовете им и задължителното носене на маска дори и на открито.
 
"Катимерини" съобщава, че в град Кавала, Северна Гърция, временно е спряна работата на предприятие за преработка на месо, където са установени 23 случая на коронавирус.

До 15 август остава в сила и забраната за влизащите в Гърция през ГКПП Промахон/Кулата да представят отрицателен PCR тест за коронавирус, направен до 72 часа преди пътуването, както и същото изискване за пристигащите по въздух от България, Румъния и Обединените арабски емирства.