Гърция ще се сдобие с две френски многоцелеви военноморски фрегати клас FREMM, пише гръцкото издание "Катимерини", цитирано от News.bg.

Според вестника двата кораба се очаква да влязат на въоръжение в гръцките ВМС до август, което е част от усилията на Атина да увеличи военния си потенциал на фона на напрежението с Турция.

Придобиването на фрегатите е потвърдено след размяна на писма между премиера на Гърция Алексис Ципрас и президента на Франция Еманюел Макрон, както и между военните лидери на двете страни.

Решението на Франция да предостави на Гърция двата кораба под наем за 5 г. се разглежда като ясно послание на подкрепа за страната от една от най-способните военни сили в Европа.

По-рано тази седмица Макрон заяви в Европейския парламент, че Франция ще защити "всяка страна членка, чиито суверенитет е атакуван".

"Това е позиция, която винаги сме имали към Гърция относно заплахите в източната част на Средиземно море", подчерта той.

Фрегатите ще са въоръжени с модерни системи за противовъздушна отбрана.

В края на 5-годишния период Гърция ще получи една френска фрегата. Балканската държава преговаря с Париж от 4 месеца за закупуване до 4 фрегати Belharra.

Франция също се ангажира да снабди Гърция с противокорабни ракети Exocet.