Гръцките власти издадоха заповед за евакуация на шест населени места в района на Атика и Беотия, Централна Гърция, заради пожар в Дервенохоря, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ и БТА.

Жителите на Палеохори, Панорама, Агиос Сотирас, Пурнари, Неа Зои и Неос Понтос получиха съобщение от номер 112 с призив да напуснат тези територии.

Полицията нареди да се затворят изходите към Мандра и Магула по магистрала Атики Одос, като по-рано затвориха и пътя между Елефсина и Тива, написа в електронното си издание в. „Катимерини“.

Пожарът се възпламени вчера следобед в село Панактос към бившата община Дервенохо́ря (понастоящем Танагра) в района на Беотия, северно от Атика.

Поради друг пожар в морския курорт Лутраки на Коринтския залив беше издадено и съобщение за превантивна евакуация на Агиос Хараламбос и на Панорама в Коринти́а. Пожарът се придвижва на юг-югоизток от Калитеа над магистрала Атина-Коринт.

Противопожарните служби в страната от вчера са изправени пред мащабни опустошителни пожари. От други държави също изпращат огнеборци за съдействие в борбата със стихиите, подклаждани от горещините и силните ветрове.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, който е на срещата между Европейския съюз и Латинска Америка в Брюксел, ще се завърне по-рано в родината си по повод извънредната ситуация, предизвикана от пожарите.