За ескалиране на напрежението в секции в Анкара съобщават в грами до ЦИК от Министерството на външните работи и посолството ни в Турция.

Причината за възникналото напрежение както между членове на секционни комисии, така и между членове на комисиите и представители на една от регистрираните за участие в изборите коалиция. Спорът е възникнал заради декларациите, които избирателите трябва да попълват, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Проблемът е кога и как трябва да се попълват тези декларации - дали пред членовете на секционната комисия или да са предварително попълнени.

От обсъждането по време на заседанието на ЦИК стана ясно, че в секции в Анкара има представители на въпросната коалиция, които обаче не са регистрирани в ЦИК. По нареждане на такъв пълномощник дори е било спряно гласуването в една от секциите в Анкара.

Очаква се по-късно ЦИК да излезе с нарочно решение относно попълването на декларациите и да изпрати указание до секционните комисии, че в изборните помещения могат да присъстват само наблюдатели и застъпници, които представят удостоверение от ЦИК и пълномощници на партии и коалиции, които са вписани в регистъра на ЦИК.