Турция е готова да бъде посредник и домакин на преговори за гарантиране на мира в Украйна. Това заяви в петък президентът Реджеп Ердоган на своя украински колега Володимир Зеленски, съобщава Анадолската агенция.

В телефонен разговор Ердоган и Зеленски обсъдиха различни регионални и глобални проблеми, сред които приоритет бе войната в Украйна, каза Дирекцията за комуникации на Турция.

Турция полага усилия, за да спрат кръвопролитията както в Украйна, така и в палестинските територии, и да осигури траен мир, каза още Ердоган.

По думите му, е важно Черноморският зърнен коридор да заработи, като за тази цел продължава дипломатическите контакти за тази цел.

В Украйна трябва възможно най-скоро да се постигне прекратяване на огъня и да се отвори вратата за мир, добави турският лидер.

Припомняме, че дни по-рано Турция блокира два британски миночистача, предназначени за Украйна. Позова се Конвенцията от Монтрьо относно преминаването през проливите по време на война. 

Относно войната Израел-Хамас е известна острата позиция на Ердоган спрямо израелските власти. Ердоган заяви в края на декември, че израелският премиер Бенямин Нетаняху не се различава от Адолф Хитлер и оприличи атаките на Израел срещу Газа с отношението към евреите от страна на нацистите.

Турция, членка на НАТО, която подкрепя двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт, разкритикува въздушното и сухопътното нападение на Израел срещу Газа, нарече я "държава на терора" и каза, че нейните лидери трябва да бъдат съдени в международни съдилища.

Изостряйки реториката си, Ердоган добави, че западните страни, подкрепящи Израел, са съучастници във военни престъпления.