Турският президент Реджеп Таип Ердоган обеща да бъде върнато смъртното наказание в съседката ни. Това стана пред многочислените шествия и митинги по повод една година от опита за преврата от 15 юли миналата година.

В словото си пред множеството на моста над Босфора, който след превратната нощ от миналото лято се нарича „Героите на 15 юли”, държавният глава даде дума, че ако в парламента бъде внесено искане за възобновяване на екзекуциите и то му бъде предоставено, той ще го одобри, съобщава Нова тв.

„Оттук нататък подсъдимите за участие в метежа ще се явяват в еднакви оранжеви униформи като онези в Гуантанамо. Свършиха добрите дни за фетулахистите”, заяви Ердоган и се зарече, че „ще бъдат откъснати главите на всички коварни предатели”. Той каза още, че миналогодишният опит за преврат няма да е нито първи, нито последен.

„15 юли няма да е първото, но няма да е и последното нападение. Ние знаем кой стои зад организацията ФЕТО, зад ПКК и ИДИЛ. Но първо ще откъснем главите на тези предатели. Ние сме правова държава. Когато парламентът вземе решението си по въпроса за смъртното наказание и то дойде при мен, аз ще го подкрепя, защото видях с очите си как огънят гори там, където падне”, заяви държавният глава.

Късно през нощта по време на словото на Ердоган пред парламента върху участниците във възпоменателния митинг падна дрон, няколко души бяха леко ранени и откарани с линейки.

Имението на Фетхуллах Гюлен, обвинен в Турция като организатор и режисьор на опита за преврат, е било обект на „специални посещения”, съобщиха турски медии. Хеликоптер е кръжал над имота на Гюлен във времето, когато цяла Турция е отбелязвала годишнината след кървавата дата.