Босна е поредната балканска страна, в която има бум на заразените с шарката морбили и с кошлюш - магарешка кашлица. Те се смятаха за отдавна победени, защото срещу тях има ваксини.

Епидемия от морбили е обявена в босненските градове Тузла и Живинице, като по-голямата част от заразените са деца под шестгодишна възраст, потвърди Душанка Бечирович, министър на здравеопазването на кантон Тузла, съобщават вестник "Независне новине".

В допълнение към морбили, нараства броят на децата, болни от коклюш. Поради тревожната тенденция е създадено специално отделение в Клиниката по детски болести на Университетския клиничен център Тузла, където заразените деца са изолирани, а тези, заразени с морбили, се лекуват в клиники по инфекциозни болести. И двете заболявания могат да се предотвратят с ваксинация, която не е на необходимото ниво, което е основната причина за разпространението на епидемията, предупреждават босненските лекари.

В кантон Тузла, според данни на здравните власти, тази година са регистрирани 48 потвърдени случая на морбили и 13 случая на коклюш.

"В момента лекуваме 13 деца с коклюш. Това са неваксинирани деца с тежка клинична симптоматика, които са на кислородна терапия. В интерес на децата разкрихме инфекциозно отделение в нашата клиника. Броят им расте и през уикенда вероятно ще бъде още по-голям", заявиха от клиниката в Тузла. От съседния град Живинице в клиниката са хоспитализирани 25 деца с морбили.