Европейската комисия препоръча на Румъния в публикувания днес доклад за състоянието на правовата държава да предприеме действия, по-специално на оперативно равнище, за да се справи с оставащите опасения относно разследването и наказателното преследване на престъпления в съдебната система, включително корупцията, но същевременно отбеляза, че Румъния е постигнала значителен напредък в укрепването на механизмите за гарантиране на независимостта на съдебната власт и в справянето с оперативните предизвикателства на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), предаде Аджерпрес.

Що се отнася до препоръките в Доклада за върховенството на закона от 2022 г., Румъния е постигнала значителен напредък в преразглеждането на законодателството в областта на правосъдието с цел укрепване на мерките за гарантиране на независимостта на съдебната власт, включително реформиране на дисциплинарния режим за магистратите, и известен напредък в предприемането на мерки за преодоляване на оставащите опасения относно разследването и наказателното преследване на престъпления в съдебната система, като се вземат предвид европейските стандарти и съответните становища на Венецианската комисия, се отбелязва в доклада.

От друга страна, в доклада се посочва, че не е постигнат напредък по отношение на въвеждането на правила за лобиране за членовете на парламента или по отношение на укрепването на правилата и механизмите за засилване на независимото управление и редакционната независимост на обществените медии в съответствие с европейските стандарти в тази област.

В същото време е постигнат значителен напредък в преодоляването на оперативните предизвикателства пред Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), включително при набирането на прокурори, и известен напредък в стриктното наблюдение на новата система за разследване и наказателно преследване на корупционни престъпления в съдебната система.

В доклада се отбелязва също така, че Румъния не е постигнала напредък в усилията си за създаване на институт по правата на човека на базата на Парижките принципи.

Въз основа на това Европейската комисия препоръчва на Румъния, като припомня ангажиментите, поети в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) по отношение на някои аспекти на съдебната система, антикорупционната рамка и законодателния процес, да завърши процеса, започнат с цел да се вземат предвид препоръките, съдържащи се в становището на Венецианската комисия относно законите в областта на правосъдието, по-специално като завърши оценката, извършена от експертната комисия на високо равнище.

На Румъния също така се препоръчва да предприеме мерки, по-специално на оперативно ниво, за да отговори на оставащите опасения относно разследването и наказателното преследване на престъпления в съдебната система, включително корупцията.

Същевременно Комисията очаква Румъния да продължи да полага усилия за осигуряване на адекватни човешки ресурси за съдебната система, включително за прокуратурата, като се вземат предвид европейските стандарти за ресурсите за съдебната система.

Към Румъния се отправя призив да въведе "без отлагане правила за лобиране за членовете на парламента".

Друга препоръка в доклада е да се увеличат усилията за укрепване на правилата и механизмите за повишаване на независимото управление и редакционната независимост на обществените медии в съответствие с европейските стандарти.

В същото време Комисията препоръчва да се увеличат усилията за осигуряване на ефективни обществени консултации преди приемането на законодателството. Не на последно място се препоръчва да се увеличат усилията за получаване на акредитация на Националния институт за правата на човека.

ЕК поиска от Съвета на ЕС да закрие Механизма за сътрудничество и проверка за БългарияМеханизмът беше създаден като преходна мярка за подпомагане на България и Румъния да наваксат с реформите след влизането си в ЕС