Македонският език на кирилица остава единственият официален език на цялата територия на Република Македония и за ползване в нейните международни отношения. Това гласи изявлението на правителството във връзка с неверните новини и за прилагането на Закона за използване на езиците в Македония.

„Законът за използване на езиците в Република Македония е приет съгласно предвидените процедури в парламента на Република Македония. Опозицията имаше всички възможности да участва в подобряването на закона. Самата опозиция реши да не участва в политическия процес на приемане на Закона за използването на езиците. Неучастието й не изключва политическата отговорност за отказа им да участват в насърчаването на правата на гражданите в нашата страна“, твърдят от правителството на Зоран Заев.

Оттам посочват, че фалшивите или неоснователни твърдения за предполагаема допълнителна тежест върху бюджета и за нови работни места са просто оправдания и препятствия от страна на опозицията. Изпълнението на законовите разпоредби, както изтъква правителството, е задължение на всички институции, обхванати от неговото изпълнение.

Агенцията за използване на езика ще обслужва общините и другите институции в селищата, в които мнозинството от гражданите са македонци. В тези градове, в случай, че гражданин от албанска, ромска, босненска, сръбска, турска или друга етническа общност се нуждае от документ, който е на друг език, от централната агенция ще им предоставят услуга на техния майчин език, който те най-добре разбират.

Правителството в Скопие посочва, че не е вярно също така твърдението, че има няколко официални езика в страни с няколко автономни части и че този закон застрашава единния характер на Македония.

Законът, както изтъква кабинетът, не въвежда пълно двуезичие, не цялата територия на Република Македония, нито във всички области на правния ред.

“В международните отношения, отбраната, централната полиция и паричната политика македонският език е единственият официален език в Република Македония, както е определено от Закона за използването на македонския език от 1998 г. насам.

Според заключението на правителството, законът за използване на езиците ще бъде изпратен на Венецианската комисия от Министерството на правосъдието за становище, като всички възможни забележки ще бъдат включени в текста на този закон. Това гарантира пълно съответствие с европейските стандарти.

“Всички са победители с този закон, Македония не губи нищо и получава много”, твърдят от правителствената пресслужба.

Източник: Нова телевизия