Министър-председателят на Албания Еди Рама публикува вчера сутринта част от речта си пред Общото събрание на ООН на 24 септември, в която говори за освободителната война в Косово и за преразглеждането на резолюцията на Съвета на Европа в подкрепа на доклада на Дик Марти /за търговията с органи в Косово и Албания по време на войната през 90-те години – бел. ред./, който се сдоби с лоша слава, предаде АТА.

Рама подчертава, че Албания няма да спре да се бори за чистотата на освободителната война на Косово.

В речта си пред Общото събрание на ООН на 24 септември Рама каза: „Не мога да не споделя с вас един ужасен пример, който трябва да бъде урок за целия свят и на първо място за демократичния свят. През 2011 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа одобри доклад, съставен от усърден парламентарист на име Дик Марти, в който Армията за освобождение на Косово (АОК) е обвинена в отвратителното престъпление трафик на органи. На г-н Марти трябваше да му бъде заплатено като разказвач, но никога да не му се вярва като докладчик на Съвета на Европа. Докладът му беше шокиращ и не само че много хора тогава му повярваха, но и стана ключов фактор за подхранването на идеята и за създаването на специализирани съдилища за Косово. Това се превърна в един от най-лошите случаи на изкривена реалност, вид манифест за световна пропаганда срещу независимостта на Косово“.

Рама каза, че „всички усилия за разследване през тези 11 дълги години, за да се докажат тези обвинения, са напразни, нито частичка доказателство или индикация, свързани с предполагаемия трафик на органи, не бяха намерени никъде в Косово или където и да е другаде. И въпреки това специализираните съдилища за Косово, които възникнаха във връзка с този доклад, в момента, в който ние говорим, арестуваха президента на Косово Хашим Тачи“.

„Мислим и се надяваме, че именно въз основа на тази липса на доказателства Парламентарната асамблея на Съвета на Европа ще уважи истината и ще приеме искането на Албания да има последващ доклад, междувременно щетите са нанесени, и ще помогне за възстановяване на доверието в такава важна международна организация“, подчерта премиерът Рама в речта си на 24 септември пред ООН.

Рама каза, че това усилие няма нищо общо с личност, нито със съдебно производство, а с неприемливото опетняване на една страна и нейната история.

„Опитайте се всички да си представите за момент вашия президент или министър-председател, лидера на вашата страна, който е отстранен от длъжност, отведен в трета страна, задържан за цяла година без никакви официални обвинителни актове от орган, създаден и спонсориран от общност на демократични държави (…)? Нито една-единствена дума от целия последвал обвинителен акт няма връзка с доклада на Съвета на Европа за предполагаемото престъпление трафик на органи. Цяла фантазия. Това е монументален провал на международно ниво и не става въпрос за един човек, не става дума за съдебни процедури; става дума за неуместно опетняване на една страна и нейната история“, каза министър-председателят на Албания.

В речта си Рама добави, че „никога няма да спрем да почитаме истината за свободата на Косово и никой в името на никого, не може да хвърли нито една буца кал върху онези, които са дали живота си за независимост.

„Всички усилия за разследване през тези 11 дълги години, за да се докажат тези обвинения на национално, регионално и международно ниво, са напразни, нищо, нито една частичка доказателство или индикация, свързани със заподозрения и предполагаем трафик на органи, не бяха открити някъде в Косово или където и да е другаде. Ние никога няма да се откажем от тази истина и никога няма да спрем да почитаме онези, които са дали живота си за свободата и независимостта си и върху които никой в името на никого, не може да хвърли дори частичка кал“, каза Рама.