Албанският премиер Еди Рама отново изрази увереност, че Албания ще се обедини с Косово и той би гласувал за това при референдум, съобщиха албанските медии. 

"Ако ме питате хипотетично за мирен референдум за национално единство, бих нарушил правото на тайна на гласуването и казвам открито, бих гласувал "за". Ако ме питате ще се случи ли това или не, като ме провокирате, ще ви кажа - това ще стане, не знам кога, но ще стане един ден", каза Рама на съвместна пресконференция с косовския премиер Албин Курти.

Курти каза, че "по въпроса за обединението на албанците има повече неразбиране, отколкото разногласия. Това не е нещо, което избираме ние, това е колективно намерение, което избира нас, не можем да взимаме решения за такива исторически процеси и да определяме дати и начини".

Рама от доста години говори за обединение с Косово, докато от косовска страна са по-скоро по-сдържани с думите си. Причината е, че ЕС и САЩ не иска подобно обединение. 

Албания иска да влезе в Европейския съюз заедно със Северна Македония. В момента обаче България стопира влизането на двете страни заради разногласия със Северна Македония. Тези думи на Рама обаче едва ли биха се приели добре в ЕС.