Движение, подобно на #MeToo, обхваща силно Западните Балкани. Активистите се надяват, че връщане назад няма да има.

Всичко започнало с ужасяващ разказ за предполагаемо изнасилване и малтретиране в актьорско училище в Сърбия. Това накарало хиляди жени в съседните страни да изкажат позицията си - преодоляване на горчивите етнически разделения, датиращи от войните, разбили Югославия през 90-те години.

А в част от Европа, където мъжката половина е доминираща и жените рядко търсят справедливост за сексуален тормоз, това се разглежда като стъпка напред.

„Жените започнаха да говорят и в бъдеще ще бъдат още по-силни“, каза Саня Павлович от базираната в Белград автономна група за женски център „Мълчанието е нарушено.“

Сръбската актриса Милена Радулович, която вече е на 26 години, отприщи вълната в средата на януари, когато в интервю за "Блиц" тя обвини влиятелния актьорски треньор Мирослав Алексич, че я е изнасилил, когато е била само на 17 години.

Радулович е ръководил група актриси, които са отишли ​​в полицията със своите обвинения. Скоро започнали да се разкриват подробности за предполагаем дългогодишен ужас, което довело до ареста на 68-годишния Алексич за сексуално насилие, включително изнасилване.

Алексич получил заповед да остане в 30-дневен арест до съдебното производство. Ако бъде осъден, той може да получи до 15 години затвор.

„Вярвахме, че ще бъдем съучастници, ако позволим това да продължи“, каза по-късно Радулович в интервю за „Неделник“. В доклада се казва, че около 3000 действащи актьори са преминали през училището на Алексич през последните 35 години.

„Никой от нас не можеше да продължи с великолепния си живот и успешна кариера, докато това се случва с друго дете“, каза Радулович.

В съседни Босна и Хърватия жените реагираха бързо. В рамките на часове в социалните мрежи се появи лозунг #НИСИСАМА („не си сам“), заедно с „Не съм го искала“.

Десетки жени в Сърбия, Хърватия и Босна започнаха да публикуват свои собствени преживявания на насилие, като много от тях ги разкриха за първи път. До края на януари на страницата „Не съм го искала“ наброява над 40 000 последователи.

В резултат на това в рамките на две седмици са подадени десетки жалби за сексуален тормоз - приблизително толкова, колкото обикновено се подават в продължение на цяла година в Хърватия - и поне двама университетски преподаватели са били незабавно отстранени от работата си.

В Северна Македония пък протест срещу сексуален тормоз в социалните мрежи събра няколкостотин души.