В последните часове на четвъртък, 10.03., обитателите на хърватската столица са разбудени от силен взрив.

В парка  на един от жилищните квартали се е разбил неизвестен обект, издълбавайки при падането си кратер, широк 3-4 метра и дълбок поне метър. Пострадали при взрива няма.

Първоначалните данни от полицейското разследване показват, че се е разбил странен безпилотен самолет. Останките му са разпръснати на значително разстояние, а в близост до мястото на катастрофата, следователите намират и два парашута.

Изследването на останките показва, че се касае за безпилотен разузнавателен самолет от времето на Студената война: Туполев Ту-141 "Стриж".  Машината е произвеждана в СССР и се задвижва от един реактивен двигател "Тумански". За разлика от съвременните дронове, "Стриж" се изстрелва от специална установка, преминава през предварително зададен курс и се приземява с отварянето на два спускателни парашута по команда или при изчерпване на горивото. 14-метровият дрон е способен да прелети 1 000 километра при околозвукова скорост и оперира на височина до 6 000 метра.

В първоначалните изявления на хърватските власти се заключава, че дронът със сигурност е долетял от Украйна, преминавайки над територията на Румъния и Унгария - държави-членки на НАТО, чиито отбранителни системи, поне на теория, са поставени в повишена готовност. Независимо от това, противовъздушната отбрана на нито една от държавите, в това число и Хърватска, не е локализирала безпилотния самолет при прелитането му.

Липсват потвърдени данни за произхода на самолета: в изявление на руските власти се твърди, че "Стриж" не е на въоръжение от повече от 20 години и единствен оператор на такива безпилотни апарати понастоящем е Украйна. Украински представители на свой ред отричат да са губили подобен самолет. В репортаж на EuroNews се твърди, че на останките от крилата на самолета се наблюдават червени петолъчки.

Военни анализатори са единодушни, че безпилотният самолет се е отклонил от предварително зададената му програма заради внезапен срив в системите за навигация и управление, след което машината е поела по собствен маршрут. Застъпват се две възможни теории: или безпилотният апарат е бил използван от украинските въоръжени сили и се е отклонил по време на изпълнение на задачата, или руската армия е разконсервирала съхраняваните в резерв машини от този тип и ги използва за определяне на разположението на украинските средства за противовъздушна отбрана по време на настъплението си в Украйна.

Освен че предизвиква любопитство, странното събитие повдига и някои неприятни въпроси за състоянието на противовъздушната отбрана и на системите за ранно предупреждение в държавите от източния фланг на НАТО. Изминатият от дрона маршрут е изчислен едва след "приземяването" и до момента нито една от страните, над които е прелетял, не е съобщила какви са причините да не бъде прехванат от системите за защита.