Турски съд осъди на доживотен затвор част от 500-те заподозрени за опит за преврат през 2016 г. срещу президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде Анадолската агенция.

Ислямският религиозен лидер Фетхулах Гюлен е описан като „мозъкът на преврата“ срещу Ердоган, a движението му от Анкара като терористична група, въпреки че те категорично отричат.

Общо 250 души бяха убити и над 2000 ранени при опита за преврат, който се разглежда като повратна точка в управлението на Ердоган и съвременната турска политика. Процесът се отнася до събития в авиобаза Акинка близо до Анкара.

Тогавашният началник на Генералния щаб Хулуси Акар - настоящият министър на отбраната - и други висши военни служители бяха взети като заложници в базата нощта преди освобождаването му на 16 юли.

В процеса, започнал през август 2017 г., участваха 475 пилоти и други заподозрени, обвинени в убийство, опит за нарушаване на конституционния ред и опит за убийство на Ердоган. 

Te са обвинени в планиране на държавен преврат в базата и заповед на военни самолети за бомбардиране на правителствени сгради. Сградата на парламента беше ударена три пъти, както и пътят в близост до президентския дворец, централата на специалните части и полицията в Анкара.

По време на преврата Ердоган беше на почивка в южна Турция. Девет цивилни бяха убити в опит да попречат на заговорниците да влязат в базата.