Брутално убийство на 8-годишно момиче предизвика обществен гняв в Турция и подтикна някои политици да поискат по-сурови наказания, включително връщане на смъртното наказание, предаде „Хюриет дейли нюз“.

Малката Ейгюл Ялъкара е пристигнала в столицата Анкара със своите родители от провинция Бурса, за да прекара там лятната ваканция. 8-годишното момиче излиза с приятели да играе на 22 юни, но не се прибира обратно.

Родителите алармират полицията и скоро е предприета мащабна операция по издирването на детето, в която се включват и хеликоптери по въздух и специални части на полицията. Седмица по-късно, на 30 юни, тялото е намерено заровено под електрически стълб.

Аутопсията показала, че момичето е било измъчвано, насилено сексуално, и удушено до смърт. Полицията е задържала главен заподозрян – женен мъж с три деца. В момента той е в затвора, но отрича обвиненията. Шокиращ е фактът, че той дори се е включил в операцията по издирването на убитото момиче.

„Това е брутално убийство. Правителството ще вземе мерки за въвеждане на по-тежки присъди за подобни случая“, заяви вицепремиерът Бекир Боздаг. Девлет Бакчели, лидерът на Партията на националистическото движение, дори призова за смъртно наказание.

Някои очевидци съобщиха на полицията, че са видели, че Ейгюл да кара велосипед на обяд на 22 юни и е тръгнала към дома на Uğur Koçyiğit, най-големият заподозрян в делото, който сега е в полицейско управление.

Според съобщения в медиите, след изчезването на Ейгюл, Koçyiğit посетил родителите й, за да ги утеши и дори участвал в операциите за търсене.

Полицията претърсила къщата и колата на Koçyiğit, където намери косми и кръв. Космите и кръвните проби съвпадат с тези на Ейгюл.

Главният заподозрян, който е женен и има три деца, отрече обвиненията. Той бил арестуван и изпратен в затвора "Синкан".

Процедури за задържане също са в ход за съпругата на Koçyiğit, майка му, жена и друг мъж, според местните медии.

Полицай разпитвали обвиняемия в затвора в продължение на седем дни, той обаче отказал да отговори на въпросите.

Призовава за по-тежко наказание за извършителите на сексуални престъпления

Бруталното убийство на Ейюл предизвика обществено недоволство, което принуждава политиците да призовават за по-тежко наказание за такива нарушители.

Коментирайки убийството на осемгодишното момиче, вицепремиерът Бекир Бозгаг каза на 1 юли, че "ще преразгледаме всички мерки, включително въвеждането на химическа кастрация".

- Това е жестоко убийство. Правителството предприе мерки за предотвратяване на подобни убийства. Ще направим по-нататъшни стъпки, за да въведем по-тежки присъди в предстоящия период ", каза той пред репортери.

Девлет Бахели, лидер на Партията на националистическото движение (МНП) също реагира на убийството на Ейюл.

- Ейгюл не е единствената убита. Човечеството също е убито, мечтите са били убити. Аз наистина съм тъжна. Не можем да продължим по този начин. Трябва да направим необходимото: смъртното наказание, задържане, каквото и да било ", написа Бахсели в Twitter на 30 юни.