Към момента има реална заплаха,  заради събитията които се случват. Когато се бият с ракети, хората бягат. Паниката е огромна. При тези тежки процедури за защита от корона вируса, си представете ако започнат да влизат тълпи емигранти. Кораби, жандармерия и граничари по границата, за да избегнем подобни събития. 

Така премиерът коментира ситуацията с бежанската вълна от Сирия, за която има данни че се насочва към българската граница. 

Стотици мигранти се насочват към турските граници с Гърция и България часове след като представители на Анкара заявиха неофициално, че Анкара повече няма да спира сирийци, бягащи от войната, по пътя им към Европа. В района на сирийската провинция Идлиб, бяха убити 33-ма турски войници  при въздушен удар на сирийски правителствени сили и напрежението там ескалира. С инцидента се свърза и Русия, която фактически контролира въздушното пространство в района, но която обвини Турция, че войниците ѝ не е трябвало да бъдат там.

В момента се провежда заседание на Североатлантическия съвет. Следим ситуацията, бе съобщено на заседанието на Министерски съвет. 

"Хубаво е и преди консултациите да ни сигнализират за предстоящите операции. Ние излязохме с декларация да се спрат военните действия, защото знаехме какво ще се случи" коментира Борисов. "Чакам разговор всеки момент с президента Ердоган. На Одрин имаме данни за струпване на големи групи мигранти. Снощи говорих с министрите на вътрешните работи и отбраната и сме дислоцирали там жандармерия. Притеснително е, че турските граничари се дръпнаха. Да се надяваме , че са по- навътре в страната за да ги спират. Виждате както става по гръцките острови" заяви премиерът. 

Според кореспондента на гръцка медия в Турция, бежанците в Истанбул, Андруполис и турските крайбрежия взимат таксита, автобуси или вървят пеша до границата.

TRT съобщава още, че десетки хора се опитват да преминат граничния пункт Капъкуле, за да влязат в България, но властите там им отказаха влизане на българска територия.

Какво излъчват турските медии?

Турската държавна телевизионна мрежа TRT и частната телевизионна станция NTV излъчват кадри на няколко десетки души, представящи ги като мигранти, тръгнали към границата с Гърция.

Агенцията DHA съобщава, че около 300 сирийци, иракчани и дори ирански имигранти се отправят към границата в Одрин. Същата информация бе предадена от агенция Demiroren.

Според вестник "Сабах", който е свързан с турското правителство, решението за "отваряне на вратата" от Турция е взето по време на извънреден Съвет за сигурност, който се проведе в четвъртък вечер до петък под председателството на Реджеп Тайип Ердоган.

Демирорен добави още, че друга група имигранти са се събрали на брега на Дарданелите, за да се качат на лодки в Гърция.