Днес Гърция беше залята от вълна от протести срещу Преспанското споразумение, според което Македония сменя името си на Република Северна Македония.

От сутринта хиляди демонстранти от цялата страна се събраха на площад "Синтагма" пред сградата на парламента в гръцката столица, където спорният договор от Преспа е внесен за разглеждане от комисията по външна политика.


Македонският парламент вече ратифицира договора и нанесе необходимите промени в конституцията на страната. Сега документът трябва да бъде одобрен и подписан от гръцкото правителство.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска вот на доверие, след като военният министър Панос Каменос подаде оставка, и кабинетът оцеля.
Но националистите от "Независими гърци" оттеглиха подкрепата си към Ципрас. Все пак се очаква документът да получи необходимото мнозинство благодарение на обещаните гласове от партия „То Потами”.
Две трети от гърците обаче не подкрепят договора и настояват името Македония изобщо да не фигурира. Затова днес площадът пред парламента събра огромно множество. Стигна се и до леки сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.
Дебати по темата продължават и в Македония, въпреки промяната в конституцията на страната. Срещу смяната на името продължават да са опозиционерите от ВМРО-ДПМНЕ и албанската формация БЕСА.
Македонският премиер Зоран Заев за пореден път призова за единодушие и издигане над разделението, тъй като новото име на страната ще й отвори пътя към членство в НАТО и Европейския съюз.