Бившият македонски премиер и дългогодишен лидер на консервативната партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски е избягал от страната, за да не влезе в затвора заради влязла в сила присъда за злоупотреби. Новината съобщи самият политик на своята страница във „Фейсбук”.

„През последните няколко дни получих многобройни заплахи за живота си. В Будапеща съм и ще искам политическо убежище от унгарските власти. Оставам верен на каузата на Македония. Никога няма да отстъпя”, написа Груевски.

Той беше осъден на 2 години лишаване от свобода заради покупката на луксозна лимузина с държавни пари. Според магистратите Груевски е оказвал натиск на държавни служители, за да се сдобие с луксозното возило.

Той беше премиер на западната ни съседка в рамките на два мандата – от 2006 г. до 2016 г. Управлението му беше белязано от влошени отношения с всички съседни страни (в т.ч. и България) на фона на огромни разхищения за различни „антични” проекти в архитектурата и културата, пише БТВ. Груевски падна от власт след месеци на протести и СРС скандали, от които стана ясно, че службите са използвани за борба с опозицията.